den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarAktiveringUppvarmning
  Sök
Ezzi på äventyr Minimera

Uppvärmning Minimera

En hund har i princip samma muskler som vi människor, dock föds alla hundar med olika förutsättningar, vissa hundar har större benägenhet för att få skador medans andra klara sig bra trots stor belastning. Men alla hundar stora som små mår bättre om man håller musklerna i gott skick. Detta kan man göra med stretchning, massage och ett sunt friskvårdstänkande.

Varför ska man värma upp sin hund?

Orsaken till att man ska värma upp sin hund är för att förhindra skador. En kall muskel är kort och stum och vid belastning kan den då brista. Även sträckningar kan uppkomma.

Man bör alltid börja uppvärmningen med att man går med hunden mellan 10-15 minuter gärna i varierande terräng. Hunden ska då gå kontrollerat i koppel. En kall dag behöver hunden mer tid på sig att bli varm, en varm dag kan 5 minuter räcka. När man har gått hunden varm kan det vara bra att göra lite rörelser för att få hunden att böja sig. Slalom mellan dina ben eller mellan träd, backa, sidoförflyttningar mm, allt du kan komma på för att hunden ska bli varm och smidig.

När man sedan har tränat klart ska man givetvis inte sätta in den varma hunden i en kall bil och åka hem, utan man ska gå med hunden till den har fått gå av sig , tills den slutat flåsa och fått tillbaka sin normala andhämtning. Detta gör man för att hundens muskler inte ska dra ihop sig och blir stela och korta igen utan behålla sin längd och för att kroppen ska fortsätta jobba ut slaggprodukerna som bildats vid träningen.
Efter nedvarvningen bör man stretcha sin hund detta för att sträcka ut musklerna. Vet du inte hur man ska stretcha din hund på rätt sätt är det bättre att du låter bli detta eftersom du är så mycket starkare än hunden och kan då orsaka en skada.
Vill du lära dig att stretcha kontakta oss på frisk hund.
 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se