den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarBasanatomiMuskelsystem
  Sök
Muskler Minimera

Hundens muskelsystem Minimera

Muskeln är muskelceller som ligger i parallella buntar och är sammanfogade av bindväv. Ytterst finns en stark bindväv som heter fascia som övergår till sena i båda ändarna i muskeln och fäster i ex skelettet. Den håller ihop fibrerna och gör muskeln mer stabil.
I muskeln finns blodkärl som förser cellerna med syre och näring. När hunden vilar är inte alla blodkärl öppna utan används endast vid arbete. Muskeln har även förmågan att lagra bränsle, glukos, i forma av muskelglykogen

Motorändplattan är kontaktpunkten mellan nerven och muskelcellen. Motoriken bestäms hur många muskelceller motorändplattan bestämmer över. Rörelsen blir mer exakt om motorändplattan har få celler att bestämma över, ögat har den finaste motoriken i kroppen.

Isotoniskt kontraktion – dynamiskt arbete
Isometriskt kontraktion – statiskt arbete

Plattmuskeln är ett platt muskel som finns ex. vid revbenen. Fjädermuskel är en stark muskel där senan fortsätter in i muskeln.

Spolmuskler är den vanligaste muskeln där det finns ett fäste och ett ursprung. Triceps har tre ursprung/fästen. Biceps har två ursprung/fästen. Sen finns det Quadriceps som har fyra fästen/ursprung.

Ursprung – muskelns ursprung är oftast det minst rörliga området och muskeln dras alltid mot fästet vid en kontraktion.
Fäste – muskelns fäste är oftast det mest rörliga området och muskeln dras alltid från fästet vid en kontraktion.

Musklerna arbetar ofta i olika grupper som har samma uppgift, dessa kallas agonister. Agonisterna arbetar mot andra muskler som motarbetar rörelsen och de kallas antagonister.

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se