den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarEpilepsihunden Atlas
  Sök
Guldljuspriset Minimera
Guldljuspriset - den 31 januari 2010

Läs hur Atlas fick guldljus priset 2009.

 läs mer ...

En händelse Minimera
En solskenshistoria om Altas - den 31 januari 2010

Det var den 14 februari 2007
Jag sätter på  Atlas hans  tjänstetäcke, vi ska ut och träna fritt följe. Det är en härlig dag med mycket snö. Vi går på gångvägen och jag koncentrerar mig på Atlas, det går riktigt bra korta stunder. Så upptäcker jag att en mycket stor traktor som aldrig brukar ploga på gångvägarna, var nere på fotbollsplan. Den hade allt blinkande ljus på. Vilket är mycket svårt för mig, det framkallar lätt ett epilepsianfall.

 läs mer ...

Atlas, Britta och kronprinsessan Minimera


Atlas min Vän och Skyddsängel Minimera


Atlas är den första examinerade Servicehunden för epilepsi i Europa, han är en medicinskt alarmerande hund, vi tog examen hos Svenska Service- och Signalhundsförbundet den 5 oktober 2007. Atlas är en stilig trefärgad collie hane, som vid flera tillfällen har räddat mitt liv, att skriva kort om honom är verkligen svårt för jag vet inte riktigt vad jag ska välja ut att berätta. Han är nu 5 år gammal.

Jag har sedan länge haft svåra epileptiska anfall som gör att jag ibland måste läggas in på sjukhus för att klara av dem. Eftersom att mina ep-anfall kan komma utan förvarning har det varit ett stort hinder för mig att leva normalt.
 
Atlas känner av INNAN ett anfall bryter ut ända upp till 30 minuter har det hänt att han har larmat mig. Han larmar genom att krafsa på mitt ben och ta tydlig ögonkontakt.
Då ska jag sätta mig ner för att minska skadorna vid ett fall. Han är otroligt envis och ger sig inte förrän jag sätter mig.
Är vi ute så har jag en midjeväska på mig där jag har min medicin, jag kan bli ganska omtöcknad, men Atlas krafsar på väskan och ser till att jag tar en eller två tabletter. Han har fickor på sitt tjänstetäcke i den ena har han en liten vattenflaska, han vet att jag behöver vatten för att kunna svälja ner tabletterna.
 
I den andra fickan har han ett larm som han kan aktivera själv, genom att dra i en fläta på tjänstetäcket. Då ringer det först hem sedan till min mans mobil, svarar ingen går larmet till 112 larmtjänst, man kan med GPS se var vi är och höra hur det låter på platsen.
 
Atlas har själv flera gånger aktiverat larmet när jag har varit medvetslös. Men så lätt det är att inte lita på honom när man känner sig helt bra kanske lite trött bara.
Som när jag var på väg hem i taxi, jag sitter i baksätet Atlas är längst bak, ett nät skiljer oss åt. Plötsligt så hör jag min mans röst, -"halo hur mår du? har det hänt något?" Ja fattar ingen ting tittar på min mobil telefon om den är på?? så upprepar han frågan och jag säger att allt är bra. Han svara -"se till att Atlas inte leker med larmet det ringde upp här hemma, man blir ju orolig". Jag tittar på Atlas som verkligen inte ser ut att ha lekt, vi är hemma taxin stannar jag går ut Atlas "strular" krafsar på mig.
Ja, ja nu går vi in säger jag öppnar dörren går in och hänger av mig jackan och får ett anfall. Det är verkligen svårt att förstå att han alltid känner av innan ett anfall bryter ut, något som jag måste lära mig att ALLTID lita på.
 
Han har förändrat mitt liv på många sett, nu är jag inte längre den som har det så jobbigt och åker in med ambulans till sjukhus utan mera den med den där duktiga hunden.
Jag kan gå ut och handla det syns på Atlas täcke att jag har epilepsi, jag får hjälp ingen tror att jag är påverkad av alkohol eller dyigt.
Jag kan sätta mig ner var som helst när jag har Atlas hos mig det står tydligt SERVICEHUND på hans täcke.
Han ser till att jag får eller själv tar min medicin, han larmar ambulans eller husse och när vi väntar så lägger han sig på mig och värmer mig slickar mig lugnande på halsen och kinden.
 
Det är viktigt att alla Service- och Signalhundar, Assistenthundar och Vårdhundar blir kända de ska ha samma status som Ledarhundar har deras hjälp är verkligen ovärderlig.
 
Jag ska avsluta med att berätta om en av alla gånger som Atlas jobbat helt på egen tass och verkligen förvånat mig för vilken gång i ordningen vet jag inte.
Jag kom in med alla mina 6 collie hundar de var våta och jag ville ha hjälp av husse att torka dem, han kommer ut i hallen men halkar och slår i huvudet så att det blöder ordentligt han förlorar också medvetandet.
Jag ringer efter ambulans och försöker att stoppa blodflödet, när jag sitter där på golvet kommer Atlas med min väska som jag har medicin i, han har hämtat den från bokhyllan, jag har inte lärt honom det, men han har ju sett när jag hämtar den. Puttar den till mig jag tror att han vill att husse ska få medicin, men han markerar ett anfall.
Jag tar två tabletter, när ambulansen kommer och hämter min man får jag ett ep-anfall. Det blir problem eftersom de absolut vill att jag också ska till sjukhuset. Men jag ligger på golvet de ger mig en kudde och telefon Atlas och de andra hundarna ligger bredvid mig allt är lugnt och medicinen börjar att verka, Atlas gav sig inte förrän jag tagit 2 tabletter. Jag lovade att ringa om jag behövde hjälp.
Men jag hade den bästa hjälp som jag kunde få. 
 

Text: Britta Blomqvist & Atlas Service / Epilepsihund "pionjär med rätt att larma"
Järfälla den 31 januari 2010

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se