den 29 juni 2013
You are here: ArtiklarHundraserAustralian Shepherd
  Sök
Bilder på Aussies Minimera

 


Labossiés Balder


Labossiés Bossanova


Bimbo, Beon och Bus

 

  
 
Australian Shepherd Minimera

 

I rasstandarden för aussien står att läsa följande rader: "Trots rasnamnet är australian shepherd inte en australisk ras utan den har utvecklats i USA. Rasnamnet härrör från att man förknippade rasen med de baskiska herdar som kom från Australien till USA under 1800-talet. Rasens popularitet steg stadigt efter andra världskriget genom det stora intresse för västernridning, som spred sig till allmänheten via rodeo, hästuppvisningar, filmer och TV-shower. Australian shepherds mångsidighet, lättlärdhet och utpräglade vallningsinstinkt har gjort den mycket användbar på amerikanska farmer och rancher. De amerikanska får- och boskapsuppfödarna fortsatte utvecklingen av rasen varvid man bevarade dess mångsidighet, skarpa intelligens, utpräglade vallningsinstinkter och det iögonfallande utseende som ursprungligen vann beundran."

Aussien som ras är alltså väldigt "ung", bara runt 200 år. Jämför med tex vissa vinthundsraser, som såg nästan identiskt likadana ut som de gör idag - redan på faraoernas tid!

Här i Sverige sorteras aussien dessutom som brukshund, tillsammans med raserna rottweiler, schäfer, riesenschnauzer, de belgiska vallhundarna (groenendael, tervueren, malinois och lakenois), collie långhår & korthår, austr. cattledog, kelpie, beauceron, bouvier de flandres, boxer, briard, dobermann, hollandse herdershond, hovawart, svart terrier och vit herdehund (jag reserverar mig för att ev. ha glömt någon ras...)

Trots att rasen är av medelstorlek och betydligt mindre än många av de andra bruksraserna, och dessutom väldigt vacker och kramgo med alla sina färgvarianter och vackra päls, så ska man alltså veta att aussien är en energisk och arbetskrävande ras!

De behöver något vettigt att göra på regelbunden basis, och de behöver en bra blandning av fysisk och mental stimulans! Att bara rusa runt och få massor av motion är lika tokigt som att bara få gå i koppel och sedan sysselsättas med koncentrationskrävande jobb, det är kombinationen av de två som behövs.

Rasen är känd för att vara kvicktänkt och klok, de har stor fysisk och psykisk ork och de är oerhört signalkänsliga, dvs de är lyhörda för dina och andras (både människors och djurs) humör, signaler och kroppsspråk, och de reagerar snabbt på sådant, och på saker som händer runt omkring dem. De har beskyddarinstinkt/vaktinstinkt och är mycket flockmedvetna.

Alla de här egenskaperna kan vara det som är det bästa med rasen - ELLER det som är det värsta! Är du en person som lever ett aktivt liv där en hund kan få utrymme att följa med, och gillar att träna tillsammans med din hund, ja då är dessa egenskaper en enorm tillgång och till stor glädje och nytta!

Men... om du "viftar bort" dessa fakta och tänker att "äsch, jaja.." - då är aussien smart nog att dra nytta av en sådan hundförare/-ägare! Den lär sig att göra som den vill och hur den ska komma undan med det, och DÅ har du problem! Rasens intelligens och arbetsvilja är en oändlig tillgång för den som kan styra det med förstånd, men samma egenskaper gör också att en aussie som INTE aktiveras på rätt sätt och i tillräcklig mängd kommer att hitta egna sätt att jobba sig trött på... Sådana hundar kan exempelvis bli överdrivet skälliga och/eller vaktiga, de kan bli omöjliga att lämna ensamma hemma utan att yla eller äta upp hela inredningen, de kan få för sig att de "äger" hela kvarteret där ni bor och att allt som rör sig där ska jagas bort, de kan börja "valla" bilar, cyklister och barn - osv osv... Alla sådana här problem beror naturligtvis inte på understimulering, men risken för detta ökar med 90% utan ett vettigt jobb.

"Ett vettigt jobb" kan vara olika saker; vanligast är att aussien används just till bruksgrenarna, lydnad, agility, freestyle eller vallning, men det finns också aussies som arbetar som signal- och servicehundar eller som tjänstehundar inom civilförsvaret, tex. Vill man inte ägna sig åt något av detta så kan det fungera ändå, OM man verkligen är aktiv och kan erbjuda en stimulerande tillvaro på något annat vis!

Som med alla hundar av aktiv ras, är det under valptiden man märker mest av deras uppfinningsrikedom och deras förmåga att hitta på arbetsuppgifter åt sig själva när man vänder ryggen till. Det är då lätt att tänka att de måste aktiveras mer, mer, mer... och så får man snart en hund som har svårt att koppla av istället! Den har ju lärt sig att det alltid händer något, och har inte tid att sova så att den missar något skoj. Som för det mesta gäller "lagom är bäst"

Precis om i så många andra raser, finns även för aussien olika "typer". Man kan tycka vad man vill om detta, men det är ett faktum att uppfödare prioriterar olika i sin uppfödning. Det finns de som satsar mer på exteriör/utseende än på arbetsförmåga, och så finns det de som gör tvärtom, och så finns det de som gör som jag, och vill ha lite av varje, lite "allround".

På grund av detta kan två aussies både se ut och till beteendet vara ganska olika varandra, och när man bestämt sig för att skaffa sig en aussie så bör man höra sig för med den uppfödare man tänkt sig, om vad just de har för typ av aussie, så att man får det man vill ha. Själv vill jag ha snygga aussies med bibehållen arbetsförmåga som brukshund! God hälsa kommer först, för är en hund inte fysiskt och mentalt frisk så spelar det ingen roll hur snygg den är eller hur bra den arbetar, den kommer att må dåligt och fungera dåligt. Därefter kommer arbetsegenskaperna, en bra aussie ska vara vädertålig och orka jobba, vara träningsbar utan överdriven ansträngning från tränarens sida, och de ska fungera bra i samhället med alla krav det medför.

Viktigast är att veta att det finns olika vägar att gå för den som vill ha en aussie - räkna dock med att ALLA typer är över medelnivå vad gäller arbetsbehov, aussies är inget för soffpotatisar!

Australian shepherd är en förhållandevis frisk ras, och hälsoproblemen i rasen är inte betungande. Men alla raser - och blandraser! - kan ju drabbas av sjukdom.
 

Text: Anki Juthberg
www.labossies.se

  
 
Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se