den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundraserBriard
  Sök
  Minimera


Foto: Emelie Nilsson ©


Foto: Emelie Nilsson ©


Foto: Emelie Nilsson ©


Foto: Emelie Nilsson ©

Briard – Chien berger de brie Minimera


Briarden är en vallare och försvarare av får- och boskapshjordar, som härstammar från Frankrike. Tack vare dess styrka och storlek så var de kapabla att avskräcka både människor och vilt.

Under det första och andra världskriget så användes Briarden som ammunitionsbärare åt den franska armén. Hundarna använde sin mycket goda nos och hörsel för att spåra upp sårade soldater och visade sjukvårdarna var de befann sig.
Under krigen så blev rasen mycket uppskattad av soldaterna. En del av hundarna fick följa med krigsveteranerna hem till olika delar av världen. Detta är anledningen till att Briarden finns i USA idag. Den första Briarden registrerades där 1922 och bara ett par år senare så bildades The Briard Club of America. Briarden kom till Sverige 1964.

Briarden är en glad, aktiv hund som behöver arbeta för att må bra. De behöver få använda både kropp och huvud, och passar därför utmärkt inom våra bruksgrenar!
De har en väldigt starkt vaktinstinkt och är väldigt mån om sin flock, den är väldigt lojal och trogen. Vallningsinstinkten finns kvar i de flesta individer, även också revirinstinkten, som tillsammans gör att de sällan ger sig av hemifrån.
När Briarden vallar så använder de sig utav en metod som gör att de blir som ett rörligt stängsel. Arbetssättet har utvecklats i Frankrike och Tyskland där betena är relativt små och hjordarna därför måste flyttas ofta. Tekniken innebär i korthet att fåraherden går i täten med ledarfåret, medan hunden eller hundarna har till uppgift att bevaka sidorna och slutet av hjorden. Hunden rör sig upp och ner i utkanten av hjorden och "rapporterar" till fåraherden mellan varven. Den fungerar som ett levande stängsel. Jämför det med Border Collie, som utvecklats på de brittiska öarna för att samla ihop och driva fåren från ett stort betesområde mot en väntande herde. Detta hindrar inte att Briarden kan användas i vallningstävlingar på samma villkor som, Border Collie och andra vallhundar.


Briarden ska ha minst 7 cm lång päls och den ska kännas som ”gethår”. En bra päls tovar inte och då räcker det med en genomkamning 1 gång i veckan. Briarden fäller inte, utan den päls som lossnar får du med dig i borsten. Pälsen kräver inte heller bad en gång i veckan, utan det räcker med ett fåtal bad per år.

Briarden ska vara enfärgad, alla färger är tillåtna utom vitt, kastanjebrunt eller mahognyfärgat. Mörka färger är att föredra. En något ljusare nyans på benen som inte är något annat än början till avpigmentering skall inte förväxlas med tvåfärgat. Denna något ljusare nyans skall hålla sig inom samma fawn-färgskala (mörk fawn eller ljus fawn, mörk svärta på ljusare svärta, mörkgrått på ljusare grått etc). Fawnfärgen skall vara djup och enhetlig och varken vara ljus eller urvattnad.


 
För att få registrera valpar hos Svenska Kennel Klubben krävs att…..
* Hundarna har officiell höftledsstatus med resultatet A eller B, vilket innebär friska höftleder.
* Hundarna måste också deltagit på Mentalbeskrivning Hund med godkänt skottprov.
* Hundarna måste också vara fria från Nattblindhet, antingen genetiskt eller genom DNA- prov.

Text; Emelie Nilsson
www.hundskoj.se
uppfödare av Briard och Dogo Argentino

Svenska Briardklubben

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se