den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundraserCimarron_Uruguayo
  Sök
  Minimera


WW 09, SE UCh, DKCh, KBHV -09, 08, SE V 09, NORDV 08  Pancho de la Fogueria


WW 09, SE UCh, DKCh, UYCh, UYJCh KBHV 09, JWW 07 Faca de las Pitangas


WW 09, SE UCh, DKCh, KBHV -09, 08, SE V 09, NORDV 08  Pancho de la Fogueria


Perro Caracteristico Double Jewel & Perro Caracteristico Double Dare

Alla bilder är copyright Jessica Snäcka

Cimarron Uruguayo Minimera

Cimarron Uruguayo kommer från Uruguay och är landets national ras. Rasen används som vall-, -agility och gårdshund.

Deras exakta ursprung är okänt, men man vet att den härstammar från hundar som kom med Spanska och Portugisiska erövrare till Uruguay under 1700- talet. I grunden finns det nån hund från vinthundarna, blandat med någon moloss samt även någon typ av vallande hund. Cimarronerna har assisterat farmare i Uruguay genom århundraden. Under den här tiden kom Cimarronen fram genom korsnings avel med dessa hundar från de Spanska och Portugisiska erövrarna, som slutade i rasen Cimarron Uruguayo, en hund som blev mycket tålig, intelligent och överlevde under hårda förhållanden.

Många av cimarronerna levde för länge sedan i ett vilt tillstånd, endast de starkaste överlevde. De anpassade sig till omgivningar, där det fanns gott om mat vid en tidspunkt började de att bli en verklig fara för levande djur och även för människor, enligt historiska dokument. Det var anledningen till stora avskjutningar av Cimarronerna som beställts, och även uppmuntrades av myndigheterna vid slutet av XVIII och början av XIX århundradet. De berättelser som finns talar om tiotusentals i landet. Men ett stort antal tikar lyckades med sina valpar fly och nå skogen i Olimar River, till Otazo kullar och Cerros Largos (Long Hills).

Cimarron Uruguayon blev intagen i FCI 2007 och kom till Sverige 2008 och i dagsläget finns det 9 st registrerade i Sverige. Ute i Europa är de inte vanliga heller, totalt runt 20 st registrerade nu 2010.

Rasen är medelstor, har en kort päls, med underull. Färgerna hos en Cimarrons päls är tigrerade med olika färg variationer samt fawn färgade, hellst med svart mask, vitt får förekomma på vissa kroppsdelar.

Cimarron Uruguayo är en blanserad, intelligent, lättlärd och livlig hund. Lämplig till vallning med både får & kor, agility och lydnad. Den skall ge intryck av påfallande tålighet eftersom de ska kunna driva boskap under hårda väder förhållanden. Den är mycket tillgiven sin herde och den flock som den är satt att valla. Gentemot främmande människor kan den vara ignorant, med det menas att de inte vill hälsa direkt. Det är en ras som måste få arbeta och vara aktiv.

Text; Jessica Snäcka
www.perrocimarron.com
uppfödare av Cimarron Uruguayo

Alla bilder är copyright; Jessica Snäcka 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se