den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundraserLabrador
  Sök
Bilder på Labradorer Minimera

 Valpar efter Helga och Mario.
http://www.skarvenaset.com/


Skärvenäset's Farbror Ferdinad "Oskar"

Labrador Retriever - en apporterande fågelhund Minimera


Bakgrund

Angående rasens ursprung finns det olika teorier och gissningar. I början av 1800 fördes det över hundar till England från Labradorhalvön i Kanada.  På Labradorhalvön användes hunden bl.a. av fiskare för att dels hämta fisk som fallit över bord och dels simma i land med repändar så att båtarna kunde ankras i hamnen. Labradoren  med sin typiska "dubbla päls" har en underull som både isolerar från kyla och är vattenavstötande.  Även andra detaljer så som simhud mellan tårna och den så kallade uttersvansen är utmärkande för rasen. 

I England korsades det efter hand in andra retriever raser men också med Pointer och Setter. Den som erkändes av Engelska Kennelklubben som ras 1903.

Rasen har som sin huvudsakliga uppgift att vid fågel- och småviltjakt arbeta efter skott och då främst som apportör. Stor arbetslust, styrka och spänst i kombination med god följsamhet gör den väl lämpad för sina arbetsuppgifter. De flesta Labradorer lever sina liv som familjehundar.  Men Labradoren Retriever är en lättlärd och okomplicerad ras som ofta används för spårträning, jaktträning, lydnadsträning m.m.. På grund av sin vilja att vara sin ledare till lags så utbildas många och används som bl.a. ledarhundar, servicehundar, narkotika hundar, mögelhundar.

Huvud:
Huvudet skall ha bred skalle och markerat stop. Det skall vara välmejslat utan köttiga kinder. Käkarna skall vara medelånga, kraftiga, aldrig snipiga. Nosspegeln skall vara bred med väl utvecklade näsborrar.

Ögon:
Ögonen skall vara medelstora, bruna eller nötbruna. Uttrycket skall vara intelligent, lugnt och vänligt.

Öron:
Öronen skall vara ansatta tämligen långt bak på skallen och de skall bäras hängande tätt intill kinderna. De får inte vara stora och tunga.

Bett:
Starka käkar och tänder med perfekt, regelbundet och komplett saxbett.

Hals:
Halsen skall vara torr, stark och kraftig och ansatt i ett väl tillbakalagt skulderparti.

Kropp:
Bröstkorgen skall ha god bredd och gott djup, med väl välvda, tunnformade revben. Ryggen skall vara plan. Ländpartiet skall vara brett, kort och kraftigt.

Fram- och bakben:
Skuldrorna skall vara långa och sluttande. Frambenen skall ha god benstomme och vara raka från armbågarna till tassarna såväl från sidan som framifrån sett.

Bakstället skall vara välutvecklat och får inte slutta mot svansen. Knälederna skall vara välvinklade och hasleden lågt ansatt. Kohasighet är absolut inte önskvärt.

Tassar:
Tassarna skall vara runda och kompakta med väl välvda tår och välutvecklade trampdynor.

Svans:
Svansen är ett kännetecken för rasen; den skall vara mycket tjock vid ansättningen och smalna gradvis mot spetsen. Den skall vara medellång utan fana men vara täcktrunt om med kort, tjockt, tätt hår, vilket ger svansen ett rundat utseende s k "uttersvans". Den får bäras glatt men aldrig ringlad över ryggen.

Rörelser:
Rörelserna skall vara fria och tillräckligt marktäckande och parallella fram och bak.

Päls:
Pälsen är ett speciellt särdrag för rasen. Den är kort och tät utan vågor eller fransar och känns jämförelsevis hård vid beröring samt har vattenavvisande underull.

Färg:
Enfärgat svart, gul eller chokladfärgad. Liten vit bringfläck är tillåtet.

Mankhöjd:
Idealmankhöjd för hanhund 56-57 cm.
Idealmankhöjd för tik 54-56 cm.

Min personliga åsikt om Labradoren.

Vi har haft labrador i ganska många år nu, jag tror vi har haft rasen i cirka 17 år.. Det har ju blivit några stycken både tikar och hanar och valpar under årens lopp. Vi har tränat lydnad för att ha en stabil vardagslydnad på våra hundar. Men vi har inte tävlat i lydnad eller de olika bruksmomenten. Vi har även testat på Rallylydnad med några stycken av våra hundar. Men vi har tränat jakt och viltspår och gått olika tävlingar inom dessa hundsporter. Dessutom delar vi på utställningar med våra hundar. Dessutom kan du delta i en mängd olika kurser, såsom kantarellsök, klickerkurs,  agility, freestyle, skyddsutbildning, räddningshundsutbildning,  m.m.

Labradoren är för mig en hund som du ska kunna använda till alla de olika moment som du känner för. En lättlärd, arbetsvillig och hund som är med på det mesta. Men jag tycker att rasen kräver och så att bli aktiverad, motionerad för att må riktigt bra. Även om många labradorer tillbringar sina liv som sällskapshundar.

Idag finns det minst två olika slags inriktningar inom rasen. En  lite ”tyngre” variant utställningsvarianten , som naturligtvis kan apportera vilt efter skottet och en liten ”lättare” jaktvariant s.k. ”jaktlabbe”.  Som många jägare vurmar för.  Jag tycker att man får vilken variant man vill. Men som uppfödare är du tvungen att vara ärlig med vilken variant du själv föder upp. Själv har jag hängett mig till utställningsvarianten som ser som jag vill att Labradoren ska se ut.

Vi föder upp labrador Retriever under kennelnamnet Skärvenäset’s Kennel och du kan hitta oss på http://www.skarvenaset.com
 

Text:Tania Renhorn
www.skarvenaset.com
 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se