den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundraserLagotto Romagnolo
  Sök

 

 

Lagotto Romagnolo - Den Italienska tryffelhunden Minimera


Lagotton är en aktiv och sportig hund, som är mycket lättlärd. Den är en grävande tryffelhund, och det är dess tryffelegenskaper som präglar hunden.
Den är mycket lyhörd för sin förare, håller sig gärna i dess närhet, men kan också ta egna initiativ. Eftersom rasen inte har någon utpräglad jaktinstinkt, är den lätt att ha lös. En bra förutsättning, då Lagotton har ett stort springbehov.
Den vuxna Lagotton är generellt inte så intresserad av människor eller hundar de inte känner, då de inte får låta störas av dessa under tryffesöket. Men även om de inte "slänger sig ha runt halsen" på folk, ska de alltid vara fullt tillgängliga, och villigt låta sig hanteras av okända människor.

I Lagotton har man en trogen träningskamrat. Lydnad, spår, agility, freestyle, Lagotton hänger med på det mesta. Den arbetar med glädje, nöjd med att få vara sin förare till lags. All form av inlärning bör ske med postitiva metoder. Vill man ha en hund som nöjer sig med att vara i trädgården, och ta en sväng runt kvarteret, finns det nog bättre raser att välja mellan.

Då det är en mycket signalkänslig hund, mycket tydlig i sitt "hundspråk" är den, för vana hundmänniskor, mycket lätt att fostra. Den är dock inte alltid en lätt förstagångshund. Som ny hundägare får man vara beredd på att lägga ner mycket tid och arbete på sin hund. Lagotton är mycket lyhörd för sin förare men är inte sen att utnyttja sin förares svagheter...
Lagotton drar sig inte heller för att vakta huset.
 
Den lockiga pälsen är rasens signum. Även om pälsen inte är svårskött, är det ett arbete som måste skötas.  Viktigt är att aldrig bada en tovig hund. Man ska alltid tova ut pälsen innan.Vill man ha en lättskött Lagotto, kan man välja att klippa ner den med maskin ett  par gånger per år. Då håller den sig ganska underhållsfri, lite ans på öron, tassar och rumpa är som behövs.
Väljer man att hålla den i den korrekta, lite längre pälsen, får man lägga ner mer arbete. Det kräver att man tar bort underull och saxklipper den regelbundet.

Lagotton har en begivenhet att gräva och bli smutsig, rulla sig i allt som den finner tilltalande, samt gärna bada i lerpölar. Att Lagotton är en allergivänlig hund råder det delade meningar om.

Lagotton är som ras en ganska frisk hund. Men har i likhet med många raser, problem med höftledsdysplasi. Föräldradjuren bör därför vara hd-röntgade, helst med A eller B höfter, dvs fria höfter .Då ökar den statistiska chansen att få fria valpar, även om det inte inte alltid blir så. Det är därför bra om man som valpköpare röntgar sin hund efter ett års ålder, då det hjälper uppfödarna i deras arbete.

Avelsdjuren bör också ögonlysas innan parning.

Alla raser mår bra av en låg inavelsgrad, det är bra om det finns en uträknad inavelsgrad på de väntade valparna. Under 2.5 % är att föredra.
Rasen har även ett mindre problem med juvenil epilepsi. Om någon av föräldradjuren har dna-testats fri, kan avkommorna inte drabbas.
Ett stort plus är om föräldradjuren har varit utställda på officiell utställning. Då finns det en dokumenterad exteriörbeskrivning, och även mentaliteten bedöms till viss del.

När man ska köpa valp är det viktigt att man känner förtroende för sin uppfödare, för det är till denna man vänder sig med frågor och om man ev. behöver hjälp. Att man träffar tiken, som är mamma till valparna är viktigt. Om hon är trevlig och social, är chanserna goda för att även valpen blir det.

Text och Bild: Pernilla Andersson www.galottens.se 
 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se