den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundraserWelsh Corgi
  Sök
  Minimera

Welsh Corgi-raserna, passar för det mesta! Minimera

Oavsett om du vill tävla i agility, spår, lydnad, delta i utställningar, valla med din hund eller ”bara” ha en entusiastisk kompis med dig på långpromenaderna kan Welsh Corgi-raserna vara något för dig!
 
För det finns faktiskt två raser i vår klubb, Svenska Welsh Corgi Klubben: Welsh Corgi Pembroke och Welsh Corgi Cardigan. Det som från början var en enda ras, är sedan början av 1930-talet två separata raser, med sina egna rasegenskaper.
 
Welsh Corgin är den stora hunden i det lilla formatet! Robust och tålig, sund och frisk. Den dras inte med några svåra rassjukdomar. Men som de flesta andra hundraser kräver den aktivering, ju fler timmar per dygn desto bättre. Även om den därefter trivs alldeles förträffligt när den får ligga på soffan och titta på TV tillsammans med familjen… För givetvis är detta en riktig familjemedlem och har spelat en viktig roll i många familjer under många hundra år tillbaka.
 
Welsh Corgin kommer som namnet avslöjar från Wales i England. Det finns ett par teorier om rasernas ursprung. Vissa påstår att det var vikingarna som förde med sig Västgötaspetsar till Wales. Andra menar att vikingarna istället tog med sig hundar från nuvarande Storbritannien till Sverige. Om det sistnämnda skulle vara rätt skulle Västgötaspetsen vara skapad utifrån Corgin.
 
Oavsett vilken teori man tror på har Welsh Corgin funnits sedan 900-talet. Då användes den som gårds-, vakt- och vallhund. Det var en perfekt ”kombinationshund” för de fattiga bönderna i Wales som inte hade råd med mer än en hund.
 
1925 blev Corgin registrerad som en officiell ras av den engelska kennelklubben.
 
Förr var den största skillnaden mellan de två Corgi-raserna att en Cardigan hade en lång rävliknande svans och att Pembroken var utan. Men även om svanskupering idag är förbjudet i Sverige, händer det att det föds Pembroke med stubbsvans.
 
För den ovane är likheterna mellan Cardigan och Pembroke stora. De kan tyckas ha lång rygg, men faktum är att de är korta ben. Därför har Welsh Corgin heller inga ryggproblem. Båda raserna är utrustade med stora upprättstående, nyfikna öron. Men Cardigan har ett kraftigare huvud, mer åt schäferhållet och öronen är aningen rundade. Cardiganen har också relativt sett lite längre kropp.
 
Welsh Corgi Pembroke är lite nättare och huvudet är rävlikt. Öronen är något mindre och lite spetsiga.
 
Även på färgsidan skiljer sig raserna åt. Pembroke är röd, trefärgad, sobel eller fawn. Cardigan kan dessutom vara brindle (tigrerad), trefärgad med brindletecken eller blue merle.
 
Även till lynnet skiljer sig de två raserna åt. Cardiganen är något lugnare, mer eftertänksam, medan Pembroken är livligare. Men givetvis är de individuella skillnaderna större än de rasmässiga!
 
Welsh Corgi Cardigan eller Pembroke är egentligen ingen direkt nybörjarhund. Båda raserna kräver nämligen en fast hand och att man, speciellt under hundens första levnadsår, är konsekvent, annars tar den lätt över. Detta ska man dock inte förväxla med att Corgin på något sätt skulle vara svårare att dressera än andra raser. Tvärtom är de tack vare sin intelligens mycket lättlärda!
 
Läs mer om Welsh Corgi Cardigan och Welsh Corgi Pembroke på www.swck.org
Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se