den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundraserparson russell
  Sök
  Minimera

 

www.joygarden.se

www.joygarden.se

www.joygarden.se

 

 

Alla bilder kommer från www.joygarden.se

Parson Russell Terrier Minimera


Historik

Rasens grundare kyrkoherde John (Jack) Russell föddes 1795 i Darthmouth, Devon, England. Han tjänstgjorde större delen av sitt liv som präst i Swynbridge, Devon. Som erfaren hästkarl och jägare blev han engagerad i uppfödningen av Terrier och under studietiden i Oxford köpte han sin första terrier, en vit strävhårig tik, Trump, vars huvudteckning står nära dagens standard.
John (Jack) Russell arbetade med korsning av olika arbetande Terrier, både en- och flerfärgade.
Hans mål var hela tiden att förbättra jaktegenskaperna utan att i särskilt hög grad fästa vikt vid någon enhetlig rastyp. Från slutet av andra världskriget ökade varianter av rasen i popularitet på kontinenten särskilt bland jägare och hästfolk. Den 22 januari 1990 erkändes rasen interimiskt av The KennelClub under namnet Parson Jack Russell terrier, 1992 antog SKK rasen och det definitiva FCI-erkännandet fick rasen 2001 under namnet Parson russell terrier.
Ibland kallas vår ras Jack russell eller högställd Jack russell vilket är fel. Det finns FCI-godkända Parson Russel terrier, FCI godkända Jack russells och de andra EJ FCI registrerade hundarna som oftast kallas Jack Russell.
 

Karaktär, mentalitet, sundhet och behov
Parson Russell Terrier är en medelstor, aktiv och smidig terrier byggd för snabbhet och uthållighet i första hand avlad för grytarbete.
I och med sin snabbhet, uthållighet och smidighet lämpar sig rasen även till eftersök/spårning, agility med mera.
En Parson älskar att arbeta och är pigg på det mesta och mår bra utav att aktiveras regelbundet och med variation.  Ideal mankhöjden är 36 cm för hanar och 33 cm för tikar. Rasen finns i olika hårlag. slät, broken, (ett mellanting mellan slät och sträv) och strävhår. Färgen skall vara övervägande vit men färg och tecken är tillåtna och varierar mellan svart, brun eller trefärgade. Mentaliteten skall vara som sån att hunden är modig men ej dumdristig eller skarp. mycket läraktig, livlig, vänlig och lugn. Rasen älskar att vara med där det händer saker, rasens motto är "ALLTID REDO".  Rasen räknas som relativt frisk och sund i och med att det finns inga helt rasbundna sjukdomar dock förekommer det enstaka fall av ögon-skelett-defekter dövhet och allergier. Om du funderar på att köpa en Parson måste du vara införstådd med att det är en energisk hund som kräver mycket stimulans och träning för att få utlopp för sin energi både fysiskt och mentalt. En Parson är en underbar kamrat men kräver en fast, konsekvent, positiv uppfostran för att utvecklas till den underbara hund den är född till.
 

Min egen syn på Parson
Parson är en allroundhund, det du gillar att göra brukar din Parson också gilla, jag tävlar, viltspår, agility, gryt och utställning med mina hundar och det funkar jättebra.  Parson skall fungera lika bra som jakthund i grytet, på agilitybanan och som en del av familjen, mentaliteten är därmed en mycket viktig del i min avel. I och med att Parson är en alert och pigg hund som är med på det mesta måste det också finnas en balans så att den kan koppla av, jag brukar kalla det en "på och av-knapp" när vi jobbar så gör vi det till 100% men skall vi ta det lugnt så gör vi det till 100%.  I och med sin, (enligt mig), perfekta storlek är de lätta att ta med överallt, tåg, flyg, bil m.m. och de är anpassningsbara till de flesta miljöer. Det man inte får glömma bort i sammanhanget är att det är en terrier, en terrier kan själv! Det är därmed viktigt att vara ytterst konsekvent i uppfostran, det är ja eller nej som gäller inte kanske.  Vill du ha en hund att aktivera inte bara fysiskt, de behöver mycket mental träning för att må bra, så är det en toppenhund men skall du "bara" ha en promenadhund så är detta inte rasen för dig.  I dagsläget har jag tre stycken hemma, mer anser jag inte att jag hinner med eftersom var och en behöver sin egen tid och aktivering  jag har en "pensionär" Joy, en agilitykille, Bellman i sin bästa ålder och en unghund, Pride, som jag har påbörjat träningen med. De är tre olika personligheter med vissa gemensamma rasdrag men arbetsmyror alla tre! De är fantastiskt skoj att kunna lära dem alldeles "onödiga" saker, vilket passar utmärkt under vintertid inomhus, som höger och vänster tass, backa, spela död, rulla runt, slalom m.m. De älskar när de får jobba och står i kö för det. Det är en suveränt lättlärd ras att arbeta med.  Hoppas att du blivit nyfilen på rasen och vill veta mer kolla i så fall in på min hemsida: http://www.joygarden.se/

Mvh Katarina Johansson lycklig Parson-ägare!
www.joygarden.se

Källa; Svenska Parsonklubben 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se