den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundsporterFreestyle
  Sök
Csar och Emma Minimera

Alla bilder är tagna från Emmas hemsida 
 
www.k9world.se

Freestyle en dans på rosor eller avancerad lydnad till musik?... Minimera

… Det kan vara både och i min mening!

Min första kontakt med sporten var 1999, jag har alltså varit aktiv inom sporten i över 10 års tid, och som jag känner nu kommer jag aldrig att sluta med denna fantastiska sport. Tänk att en uppvisning på SKK:s årliga utställning i Älvsjö skulle kunna leda till ett framträdande hos Oprah Winfrey show i USA! Det är så mycket mer än ”vanlig” hundsport enligt mig. Det finns inga begränsningar på hur mycket man kan lära en hund och nyinlärning är bland det roligaste mina hundar tycker om att pyssla med (jag också för den delen). Om jag jämför vanlig ”lydnads-lydnad” med freestyle så finns det ett tak på hur många moment som ska tränas in även om det alltid går att finslipa detaljer. 
Varför jag fastande för freestyle är förutom aktiveringen för hundarna hjärngymnastiken för mig själv, att välja musik, att koreografera mig själv och mitt program att få använda mina estetiska sidor och utveckla min konstnärliga sida. Att få skapa något på sitt eget sätt utan att ha allt för stora pekpinnar på hur det ska se ut.
Idag finns ca 150 aktiva ekipage och sporten växer och växer vilket är jätte roligt! Fler och fler ser denna underbara sport och prövar med sin egen hund. Sedan sporten blev officiell 2007 börjar fler ta sporten på allvar och den har fått högre status inom hundsporten på senare år. När vi drog igång med att dansa med hundarna -99 kunde man känna en del vibbar av att det var lite småfånigt, men som all okunskap föder det dumhet.
Freestyle har aldrig varit en ungdoms sport, så jag tänkte också i denna artikel avliva den myten om freestyle. Sporten har alltid varit öppen för alla åldersklasser, dom enda tävlingarna i Sverige som har varit stängd för tävlan är Agria Freestyle Cup och ungdoms SM, dessa två tävlingar har varit för dom mellan 7-25 år. Men det är även Agria Cup som har fått mest uppmärksamhet av media, så det är antagligen där myten har sitt fäste. Ser man på sporten utomlands är det väldigt ovanligt att unga tävlar freestyle, jag och min kollega Frida Binette brukar vara dom yngsta deltagarna world wide.
Men vart börjar man kan man ju fråga sig? Det är så många olika delar och är man nybörjare kan man ha svårt att se alla delar en och en. Jag brukar dela upp hela kakan i tre delar som följer:
1.       Rörelser
2.       Musik
3.       Program/koreografi
 
1. Rörelserna är dom vi ska bygga programmet av, det är grunden för att påbörja sin freestyle träning. I den första klassen finns några obligatoriska moment som ska ingå, snurr, slalom och valfritt positionsarbete (mellan, fot, front eller work) Läs reglerna innan du börjar träna in dina rörelser då dessa obligatoriska rörelser kan förnyas i och med att sporten är så ung och man hela tiden förbättrar och skriver om reglerna.
Så det är dom rörelserna jag lämpligtvis börjar med att träna in, jag arbetar med olika verktyg för att nå önskat resultat, target både nos och tasstarget. Jag låter ibland hundarna följa en godis handen i vissa övningar och i en del andra övningar kan jag helt fritt shejpa in dom med hjälp av klicker.
Det är viktigt för mig att variera träningen i så stor mån som möjligt för att inte tråka ut en nybörjar hund som kanske inte är så van vid träning, skulle man ex bara arbeta med nostarget genom att låta hunden följa en targetstick skulle hunden tröttna efter tre till fyra övningar, för att dom i hundens värld ser likadana ut. Tänk även på att variera dina belöningar för att få fart i din momentutveckling, ibland är det en bra belöning som saknas för att få framgång i ens träning. Och vad som är en bra belöning bestämmer inte du utan din hund. Låt hunden styra eran träning på den fronten, det blir roligast så för både dig och hunden! 
Förutom de obligatoriska rörelserna kan du fylla ditt program med vad du själv önskar, tänk på att plocka fram hundens bästa sidor, har du en hund som älskar att hoppa så ta vara på det. Om du däremot har en hund med HD fel eller annan fysiskt hinder så ta kontakt med en veterinär innan du börjar med rörelser du är osäker på såsom stå på två ben, hoppa högt, backa eller krypa. I många fall kan dessa rörelser vara bra gymnastik för hunden men rådfråga alltid någon som är expert på området. Låt fantasin flöda när du tänker ut nya rörelser. Man får också i freestyle använda föremål i sitt program om det inte uteslutande är belöning.  Ett exempel på det är att du får ställa upp blomkrukor som hunden springer slalom i mellan eller en pall hunden hoppar upp på, eller ett föremål hunden apporterar. När du tycker att du har en del rörelser du vill stoppa in i ditt program kan du nu titta vidare på steg nr två som är musiken.
 
2. Musiken är A och O i freestyle, utan bra musik är det svårt att bygga ett bra program och svårt att få med sig publiken. När du väljer din musik är det viktigt att musiken är anpassad efter hundens naturliga tempo, det är svårt att lära hunden att gå i takt men det är det man vill uppnå, att publiken tror att vi har lärt hunden att röra sig till musiken. Rör sig hunden med längre flytande steg så kanske det är en god ide att välja en långsammare och ett lite mer böljande musikstycke.
Har du en hund med korta rappa steg så kan man gå på en snabbare låt, ja det gäller ju att hänga med själv också. Men föraren har lättare att variera sin koreografi och sitt tempo än hunden. Musiken ska också tilltala dig som förare, det är musiken som kommer göra dig kreativ och musiken som ska tala om vad som ska hända i programmet. Ett kort pling kan betyda ett hopp, eller ett stopp, en längre sekvens som gå långsammare kan betyda att hunden sakta kryper mot dig. Lyssna noga på musiken och blunda, vad säger musiken till dig?
Fundera på om du ska ha ett stycke med text eller utan text, personligen vill jag gärna knyta an till en låt med text, så om dom sjunger exempelvis ”vi vandrade längs vägen och såg på varann” vill jag nog se att hunden och föraren gå mot varandra och såg på varandra istället för att hunden backar runt sin förare eller springer och hämtar ett föremål, det ska finnas en anknytning till texten, framförallt om det är en tydlig text som dom flesta förstår på svenska eller engelska (förutsatt att du tävlar på hemmaplan i Sverige)
Om du väljer en låt som är varierad kommer ditt program bli lättare att se på och man kommer ha kvar intresset bättre än med en relativt monoton låt.
Det ska vara något du gillar att lyssna på, för du kommer höra låten om och om igen flera gånger per träning. Så gillade du inte låten från början kommer du absolut inte göra det när ni är klara med ert konststycke och flera månaders träning.
Det finns anvisningar för hur långt ditt program ska vara, ta reda på det innan du väljer musik.
 
3. program och koreografi är svårt att tala om för någon hur dom ska börja och hur programmet ska se ut, men man kan tänka på några saker för att skapa ett fint och underhållande program. Lägg inte dina bästa rörelser i början av ert program, publiken är kräsna och vill se bättre och bättre saker genom programmets gång, och har du redan delat med dig av det bästa vad ska då bli din ”Grande final”?
Gör inte samma kombinationer om och om igen, då kommer du trötta ut publiken och domarna på en tävling. Jag vill hellre se ett kort, intensivt och roligt program där det händer nya saker hela tiden än ett program där man får se samma ska om och om igen.
När du koreograferar ditt program ska du också tänka på att utnyttja planen och rikta upp dig mot planens alla sidor. Utnyttjande av planen är också något som bedöms av domarna. Använd dig av positionsarbete när du ska ta dig från en sida till en annan.
 
Ingen är proffs i början och dom flesta program man kan se på nätet är klass III program (från den svåraste klassen) man behöver inte alls ha ett så svårt program när man tävlar i klass I. Vill man dock satsa på att tävla i dom högre klasserna bör man miljöträna sin hund då dom klasserna ofta går inomhus på bullriga utställningar med hög musik, det kan vara en kraftig miljö för en ovan hund. För att hitta tävlingar kan man gå in på www.freestylehund.se som är Frida Binettes hemsida, där uppdateras det ständigt med tävlingar över hela Sveriges.
En bra start på sin freestyle karriär kan också vara att åka på lite tävlingar för att får inblick i vart svårighetsgraden ligger i klass I och hur en tävling går till.
Om du har kommit så långt att du ska starta på din första tävling har du en liten checklista nedan så du vet att du fått med allt du behöver. 
  • Musik på CD skiva om inget annat angetts (gör en extra kopia på din CD som du kan ta med, bara ifall att).
  • Dina scenkläder till programmet om du inte bytt om hemma.
  • Hundens godis, liggunderlag och vattenskål, ta med vatten ifall att arrangören inte har rinnande vatten på plats.
 
När du tävlar ska du tänka på att du inte får ha godis eller leksak med dig in på banan i Sverige (om du inte inofficiellt och det är en godisklass)
Du får en liten stund på dig att ta med dig hunden in på banan och ställa upp på din startposition. När du känner dig redo ger du klartecken genom ett handtecken till dom som sköter musiken och sen är det bara fånga publiken och ha skoj med din hund!
 
Hoppas jag har inspirerat dig till att kanske ta en sväng om med din egen hund, och ska du inte tävla är det perfekt ”köksträning” nu när vädret är sämre under vinterhalvåret och man bara vill vara inne och mysa med sin vovve!
Jag själv har allt att tacka för till min hund Csar som har varit min trogna danspartner i vått och torrt, och i början var det ingen dans på rosor med den hunden, han stack från banan och skällde ut mig inför stor publik och vägrade utföra några av sina konster och tricks vi hade tränat på, trägen vinner. Nu förlitar jag mig på min nya danstrupp som består av pumi tiken Tira och Border Collien Plätt, ett och två år gamla när detta skrivs i slutet av 2009.
 
För att läsa mer om mig, freestyle eller hitta länkar till andra roliga och inspirerande freestylesidor får du gärna kika in på vår hemsida. www.k9world.se
 
Trevligt freestyle-år önskar vi dig och din hund! Vänligen Emma Willblad

 

Text och bild; Emma Willblad
www.k9world.se

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se