den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundsporterLydnad
  Sök
HeQuille Minimera

"Fotgående"

Lydnad Minimera

Här ska jag försöka berätta hur en lydnadstävling går till och vad man ska tänka på. Lydnad är en tävlinsgren som är mycket populär och mycket trevligt. Det är mycket roligt att se alla hundarna och umgås med de andra förarna. Alla hundar får tävla lydnad, både renrasiga och blandraser men för att få ett lydnadschampionat måste hunden vara registrerad, men vi kommer tillbaka till detta senare.


Tävlingen


Tävlingarna brukar börja vid 8 tiden med lottning, vilken tid du ska vara på plats står på pappret du får hem. Man lottar startordningen. Efter lottningen går alla i aktuell klass ut och hämtar sina hundar för att bege sig till tävlingsplanen. Man börjar alltid varje tävling med platslägging, svårhetsgraden varierar beroende på klass. Hur momentet går till mer exakt går att läsa i skk:s tävlingsregler. När detta momentet är färdigt gå alla förare och hundar av planen utom den som fick nr 1 i lottningen. Nu är det dax för detta ekipage att genomföra lydnaden. Det finns en tävlingsledare som talar om vad man ska göra och vart man ska gå. Går man fel fortsätter man bara. Domaren kommer efter varje moment att visa upp en skylt med poängen. Varje moment har en koifficient som man gångar poängen med.


Olika klasser
 

Lydnadsklass1
Alla hundar måste börja i klass1. Hunden måste vara över 10 månader. Maxpoängen i klass1 är 200 poäng. Får man 160 poäng eller mer kallas detta för ett första pris. Hund som har mer än 140 poäng men mindre än 160 poäng får ett 2:a pris. Hund som har fått 100 poäng men inte över 140 poäng får ett 3:e pris.

Lydnadsklass2
Maxpoängen i klass 2 är 200 poäng men för att få tävla i klass 2 måste man ha fått 160 poäng i klass1. Får man 160 poäng eller mer kallas detta för ett första pris. Hund som har mer än 140 poäng men mindre än 160 poäng får ett 2:a pris. Hund som har fått 100 poäng men inte över 140 poäng får ett 3:e pris.

Lydnadsklass3
Maxpoängen i klass3 är 320 men för att få tävla i klass 3 måste man ha fått 160 poäng i klass2. Får man 255 poäng eller mer kallas detta för ett första pris. Hund som har mer än 224 poäng men mindre än 255 poäng får ett 2:a pris. Hund som har fått 192 poäng men inte över 224 poäng får ett 3:e pris.

Elit
Maxpoäng i elit är 320 men för att få tävla i elit måste man ha fått 255 poäng i klass3. Hunden måste vara över 15 månader för att få tävla i elit. Får man 255 poäng eller mer kallas detta för ett första pris. Hund som har mer än 224 poäng men mindre än 255 poäng  får ett 2:a pris. Hund som har fått 192 poäng men inte över 224 poäng får ett 3:e pris.

Lydnadsdiplom


Lydnadsdiplom kan man få i alla klasser. För att få ett lydnadsdiplom måste man ha 3 första pris i en klass. Man kan alltså fortsätta tävla i en klass så länge man vill men går man upp och tävlar i en högre klass får man inte gå tillbaka.


LydnadsChampionat


Tilldelas hund som har lydnadsdiplom i elit. Dock är det så att varje ras har olika kriterier för att få championatet, det kan krävas en jakt, vallnings eller utställningsmerit. Det kan också vara så att man kräver att hunden är korad eller liknade. Så kolla med din rasklubb vad som gäller för just din ras.
Champion kan endast renrasiga hundar bli.
Vem vinner då???
När alla hundar i din klass är klara brukar spänningen vara hög om vem som fick mest poäng och därigenom vann.  Efter man har räknat ihop alla poäng så brukar det bli en prisutdelning där man oftast börjar med den som kom sist och gå framåt till man kommer till den som vann. Observera att detta inte har något med första, andra och tredjepris att göra, utan är baserat på vem som fick mest poäng. Man brukar oftast få  ett pris och kanske lite hundmat mm.

Terapeuten funderar:

Hur många tänker på hur jobbigt det måste vara för en hund att gå och titta på sin förare? Hunden går alltid på din vänstra sida när den går fot och vrider då huvuder åt höger för att få kontakt med dig. Tänk om vi gick så upp till flera timmar  i veckan? Hur skulle vi må då?? Vi skulle ha nackspärr och huvudvärk. Många menar att vi inte ska förmänskliga hunden men hunden har samma muskler i nacken som vi, varför skulle den då inte kunna må dåligt av detta? Ska man då inte träna lydnad? Jo givetvis ska man det, det är en underbart rolig, spännande och bra sport men man bör tänka på att stretcha sin hund efter träning och tävlingspass så att hunden får en lång elastisk muskulatur. Då klarar den av att gå fot med glädje.

Författare: Carina Losenborg

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se