den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundsporterRallylydnad
  Sök
Bilder på rallylydnad Minimera

 Boel Wittheim med groenendaelen Zaro.
Foto: Cristina Lundgren


 Lena Brav med rottweilern Funny.
Foto: Cristina Lundgren

 Cristina Lundgren med bearded collien Jennie.
Foto: André Johnsson

Rallylydnad Minimera


Rallylydnad är en relativt ny hundsport. Det går ut på att man ska ta sig genom en bana. Under banans gång kommer olika skyltar med olika moment som man ska utföra ihop med sin hund. Banan ser aldrig likadan ut. Rallylydnaden är en sport för alla!

Det är tänkt att rallylydnaden ska passa alla människor, unga som gamla, även de som har något handikapp eller är rullstolsburna. Den ska även passa alla möjliga olika typer av hundar. I de högre klasserna tillkommer ett hinder, men det är aldrig högre än 40cm för de största raserna, och ännu lägre för veteraner, allt för att alla hundar ska klara av det.

Rallylydnaden ska vara en positiv sport, det är tillåtet att prata med och stötta hunden genom hela banan, man får även visa hunden vad den ska göra med handtecken. Det är däremot INTE tillåtet att ge hunden höga eller hotfulla kommando, du får inte heller röra din hund under banans gång. Bedömningen är snällare än i den traditionella lydnaden. Då man tävlar får hunden sitta och ligga i upp mot 45° snett, den behöver inte heller gå i perfekt fotposition, det räcker att hunden är under kontroll och inte går ifrån dig mer än en halvmeter.
Det handlar om att du och din hund ska jobba som ett team genom hela banan och ha roligt när ni genomför momenten på skyltarna. Momenten kan vara att hunden ska lägga sig och ligga kvar när du går runt den, att hunden går vid din sida då ni tillsammans går slalom mellan koner eller att ni ökar tempot och hunden följer med, för att nämna några exempel ur den första klassen.

Grundaren till rallylydnaden är samma man som grundade agilityn, Bud Kramer. Bud såg att agilityn tog många ekipage från den traditionella lydnaden och ville skapa en ny gren som hade den vanliga familjehunden i åtanke. Rallylydnaden skulle uppmuntra fler att träna lydnad på ett roligt sätt. Något som han verkligen har lyckats med! Rallylydnaden har verkligen blivit en populär gren på hundklubbar runt om i Sverige trots att den inte kom hit förrän år 2005.

Just nu i skrivande stund (2010-01-13) så ligger det ute ett remissförslag på hur de kommande skyltarna och reglerna ska se ut då sporten blir officiell i Sverige. Har vi tur så är sporten officiell i Sverige redan i mitten av år 2011.

Är du intresserad av att tävla så finns det redan gott om inofficiella tävlingar. Idag finns det tre klasser att tävla i, nybörjarklassen, fortsättningsklassen och avancerad klass. Det kommer nog att tillkomma ytterliggare en klass då det blir officiellt. För att bli uppflyttad behöver du bli godkänd tre gånger för två olika domare. Godkänd idag är du när du har över 70 poäng.

När du startar så går du alltid in med 100 poäng. Sen får du avdrag för varje fel du gör, du kan få 1, 3 eller 10 poängs avdrag. Du kan också få betyget ej godkänd. 1 poängs avdrag kan du t ex få om hunden snusar i marken eller om kopplet är sträckt, kopplet ska hela tiden hänga i en båge. 3 poängs avdrag kan du få om du t ex välter en kon eller om du ger ett hotfullt kommando. 10 poängs avdrag får du t ex om du utför övningen fel eller om hunden river hindret. Ej godkänd blir du om kopplet är sträckt hela banan, om hunden är helt ur kontroll eller om hunden bajsar eller kissar på banan för att nämna några exempel.
I den första klassen har du din hund i koppel, sen jobbar man med hunden lös.

Vill du läsa mer om rallylydnad, se hur regler och skyltar ser ut så rekommenderar jag dessa sidor:


http://www.rally-lydnad.se
http://www.rallylydnad.biz

Författare: Cristina Lundgren
 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se