den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarHundsporterVallning
  Sök
Vallhund i arbete Minimera

Border collie som vallar får

Balans Minimera

Hämtning av får Minimera

Vallning Minimera

Att ha och äga en vallhund är något fantastiskt då man verkligen får se hunden göra det den är skapad för. Att se en Border Collie valla djur är något magiskt och alla som sett detta håller med mig det vet jag. Jag kommer att inrikta mig på Border collie eftersom det är den rasen som idag är den som används mest. I Sverige är det bara Border Collien som aktivt avlas på sina vallhundsegenskaper. För att en border collie ska bli registrerad i SKK måste båda föräldrarna ha avlagt ett godtjänt vallhundsprov, utan detta blir valparna oregistrerade och kan inte registreras i efterhand.

Andra raser som man ibland kan se valla är Kelpie och någon gång ibland en Australian Shepherd  även andra raser förekommer men det är mycket ovanligt.
 

För att få en duktig vallhund krävs enormt mycket tid, ork och engagemang. Första steget brukar vara att gå en vallhundskurs med sin hund. Där får man lära sig grunderna precis som man gör på en vanlig lydnadskurs men svårigheten är att man ska göra det i närheten av  får. Att få hundens  fulla koncentation när den är helt fokucerad på något annat är inte lätt men fantasktiskt när man lyckas.  Om jag tar ett exempel, när är jag gick vallhundskurs med min första border collie hade vi 5 får inne i en liten inhängnad gjord av metallgrindar, hunden var helt uppslukad av fåren och sprang runt inhängnaden eller fållan som den kallas på vallhundsspråk, i ful galopp. Att då kunna göra en inkallning och att hunden ska lyda  är inte så lätt som ni förstår men det är enormt viktigt att man i alla situationer kan kalla in sin hund. Om man inte har full kontroll på hunden kan man inte släppa den på lösa får, risken är då att man inte får stopp på hunden och att något får blir skadat. Som förare måste man alltid tänka på fårens bästa och att man inte får utsätta dem för fara. Därför läggs mycket kraft och möda på att få hunden att komma på inkallning.
 

Balans

Orsaken till att Border collien är så bra på att valla är att de har balans, det betyder att de vet redan när de är mycket små hur de ska förhålla sig till fåren. Om man tänker på en klocka., där du står på kl 6 och fåren är i mitten ska hunden vara på kl 12. Om du nu flyttar dig till kl 3 ska hunden automatiskt flyttas sig till kl 9 så att han är mittemot dig, detta kallas för att hunden har balans. Om hunden inte förstår detta ja vad händer då? Jo om du står på kl 6 hunden på kl 12 och du flyttar dig till kl 3 men hunden inte följer med då kommer du och hunden vara för nära varandra och då kommer fåren att fly förmodligen åt kl 7-8.
Det är när man tränar hundens balans som man lär den höger och vänster. Men man ska tänka på att det alltid är hundens höger och vänster man använder. 
 

Hämt

Om man har en vallhund vill man att den ska kunna hämta fåren så att du slipper göra det. Du vill inte behöva springa runt i hagen och samla ihop fåren utan du vill kunna stå stilla medan hunden gör jobbet. Detta är inte heller så lätt som det låter. Man måste träna hunden att gå långt ifrån fåren för att inte skrämma iväg dem. Man lär alltså hunden att gå i en stor båge och komma upp bakom fåren utan att störa dem. Sedan för hunden fåren mot dig detta kallas för att hunden föser fåren.
I vallning finns en massa olika moment och ska man förklara alla så kommer denna artikel bli väldigt lång så är ni intresserade av läsa mer om vallning rekomenderar jag att gå in på www.svak.se

Tävlingar

I vallning finns flera olika tävlingar allt från vallhundsprovet till SM. Man kan tävla på både får och på nötdjur.

En vallhundstävling går till så att man kommer till tävlingsplatsen, ofta börjar tävlingarna vid 8 tiden.  Man går då och tittar på banskissen, den är olika för alla tävlingar och det är bra att veta hur man ska göra när det är din tur.
När man kommer ut på banan går man fram till en speciell plats ofta finns där en pinne eller dylikt. Därifrån ska man skicka hunden för att hämta djuren. Sedan har man flera olika moment som man ska genomföra tillsammans med hunden,ett av dem är att driva fåren genom två grindar som står uppställda. Tävlingen avslutas med att man ska driva in djuren i en fålla och sedan ta ut dem igen. Fålla är en avlång eller cirkelformad inhängnad som har en grind man kan öppna och stänga.
Många som tävlar använder speciella visselpipor, man visslar kommandon istället för att skrika dem, detta är mycket effektivt då hunden ofta jobbar 100 meter ifrån föraren.
Under tävlingen står en domare och tittar på vad du och hunden gör. Varje moment har ett antal poäng och för varje miss man gör sjunker ens poäng. Det man ska tänka på är att man har både sig själv, hunden och djuren att tänka på, att man får ett djur som krånglar eller att hunden och  föraren missförstår varandra är ganska vanligt så detta är ingen lätt sport utan mycket svår.  Därefter räknas alla poäng ihop och den som har mest poäng vinner.
 

Har ni möjlighet att se en hund valla så passa på o njut. All den tid och möda som föraren lägger ner för att få en bra och lydig hund är beundrandsvärd. 

Terapeutens tanke:

En vallhund jobbar mycket med sin kropp, den måste kunna stanna snabbt, springa snabbt och vara mycket allert. Man ska därför se till att alttid värma upp sin hund ordentligt innan den får valla. Detta för att värma upp alla muskler så att den inte stäcker sig eller får muskelbristningar. Border collien är en ras som använder sin bog mycket när den hukar sig ner och smyger efter fåren. Därför är det viktigt att bogmuskulaturen är i bra trim och därför bör man kolla upp sin hund hos en massör då och då. 
 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se