den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarOvrigtFrisk Bog
  Sök
Rotations punkt Minimera

 

 

Steglängd Minimera

Frisk Bog = Frisk Hund Minimera

Uppbyggnad

Hundens framben har ingen skelettförbindelse utan har endast kontakt med bålen via muskler. Bålen hänger likt en hängmatta i frambenet med hjälp av m.Serratus thoracalis muskeln.
Runt om bogbladet och bogleden finns 25st par muskler som utför böjning och sträckning av bogleden samt rotation av bogbladet. Bogbladet ska kunna rotera fram och tillbaka likt en pendel och har en maxrotation på 120˚. Bilden visar vart rotationspunkten är, men eftersom det inte finns någon led så ska du kunna flytta bogbladet åt alla vinklar, även lyfta det uppåt en bit. Som du förstår så har en hund med frisk muskulatur en otroligt stor rörlighet i bogen.
 

Rörelser och rotation

En hund som har spända muskler har inte förmågan att rotera sitt skulderblad lika mycket som en hund med mjuka muskler. Om man bara ser till själva bogbladet så kanske det inte verkar vara så stor skillnad på rörelserna, men en centimeter vid bogbladet blir många centimeter nere vid tassen. Detta gör att hunden måste ta fler språng för att komma en viss sträcka och det går åt mer energi som gör att hunden blir trött snabbare. Som du kan se på bilden visar den exempel på en stel bog där hela 25 % av hundens steglängd försvinner, vilket inte är något ovanligt hos stela hundar. 
 
En spänd bog påverkar inte bara hundens steglängd utan hunden brukar även bli klumpigare. Eftersom en mjuk hund kan flytta bogbladet i olika vinklar så kan den snabbare få kroppen i balans än en stel hund. Risken för skador ökar då betydligt eftersom det lättare för hunden att gå omkull.


Höja och sänka bogen

Hunden ska även kunna höja och sänka bogen i förhållande till bålen. Denna rörelse använder hunden mycket mer än vad vi tänker på, bl.a. vid hoppning, slalom och vid snabba rörelser i sidled ex. vallning. En hund som är stel har inte denna förmågan och måste flytta hela kroppen och använda mycket mer kraft för att utföra dessa rörelser. Hoppningen och vallningen blir klumpigare och slalomen tar längre tid.
 

Har hunden ont?

Många hundar som är stela har ofta trötta och ömma muskler runt bogen, i vissa fall kan hunden ha riktiga smärtor av det. Man skulle kunna jämföra det med att vi har ont i nacken och ryggmusklerna, väldigt stelt och har ont men vi lär oss ofta att leva med det. Eftersom det i vissa fall ömmar så brukar hunden tillslut bli ovillig att gå i nerför i backar, balanshinder, trappor, från bilen o.s.v.
 

Trampdynor och klor

Det är även vanligt att trampdynor och klor blir sämre då de spända musklerna täpper till de blodkärl som går ner till frambenet. Tillräckligt med näring kommer inte ner och klor och trampdynor blir torra och spricker.
 

Så en frisk bog är en frisk hund

Om vi nu sammanfattar så måste vi ha en frisk bog för att ha en frisk hund! Vid en stel bog får vi en långsam, trött hund med dåliga trampdynor och klor. För att kontrollera hur din hunds bog ser ut så uppsök en massör som går igenom muskulaturen. För som sagt en frisk bog är en frisk hund som orkar mer och har smidigare rörelser!
 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se