den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarOvrigtHur hunden hoppar
  Sök
Serratus Minimera

Hur hunden hoppar Minimera

Visst ser det enkelt ut när hunden hoppar över ett hinder?
Men egentligen är det en väldigt komplicerad rörelse som kräver ett exakt fungerande rörelse mönster för att det ska bli ett bra hopp. Här kommer en enklare förklaring till hur hunden använder sin kropp över ett hinder!

Hundens framben hänger endast i muskler och har ingen skelett förbindelse med bålen. Detta gör att hunden kan höja och sänka bålen i förhållande till sitt framben genom att spänna eller slappna av i musklerna. Detta utnyttjar hunden när den ska hoppa.
I det sista språnget innan hindret slappnar hundens Serratus thoracalis muskel av så att bålen sänks och när det är dags för avhoppet spänner hunden muskeln så fort att bålen kastas upp. Samtidigt böjer hunden alla leder i frambenen, framdelen är i luften!

Bakbenen står för kraften att skicka iväg hunden och det blir en väldigt hög påfrestning på hundens leder, speciellt hasen. Hunden startar med böjda leder och rätar ut bakbenet för att skicka iväg hela hunden. Bakbenen hålls räta över hela hindret.
Vid nerhoppet rätar hunden ut sina framben för att klara av att landa med så liten stöt som möjligt. Om hunden har en fungerade muskulatur så sänks bålen för att utgöra ett stötdämpande för resten av kroppen. Bakbenens leder böjs och benet förs under magen på hunden för att få en mjuk landning. Hunden har tagit sig över hindret och fortsätter fram i galopp! 

Som du förstår så är det mycket som måste stämma in för att hoppet ska klaras perfekt. Många har problem med hundar som inte vill hoppa och ibland kan det vara svårt att avgöra vad det är. Men det vanligaste är om du har en hund som inte vill hoppa så är det problem bak då hunden inte klarar skjuta iväg, och problem fram om du har en hund som inte klarar stötdämpningen i landningen. 

De flesta hundar kan hoppa över ett hinder utan att du har tränat din hund till tekniken. Men tänk på att det är mycket muskelkraft som ska till och det är viktigt att bygga upp hunden innan man hoppar för höga hinder. Risken om du hoppar för högt för tidigt är att hunden bara kastar sig över hindret på ren styrka istället för att utnyttja en bra teknik. Risken för skador är betydligt större och du får en hund med sämre teknik som blir trött mycket snabbare. Så träna din hund med omtanke och börja lågt för att höja långsamt, det vinner både du och din hund på!
 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se