den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarOvrigtLedarhund
  Sök
Hur man använder en ledarhund Minimera


Ledarhund är ett förflyttningshjälpmedel

Ledarhund är en speciell typ av tjänstehund då den arbetar med sin förare i dennes dagliga liv. Ledarhunden är ett förflyttningshjälpmedel och får komma in på många ställen där andra hundar är portförbjudna, t.ex. på apotek, försäkringskassor, posten, restaruanger och liknande ställen. Ledarhunden får utan kostnad åka med bussen, tåget och inrikesflyget.

Man ska aldrig börja tala till ledarhunden eller blanda sig i dess arbete. Ledarhunden förstår sig inte på trafikljus och kan inte akta sig för trafiken. Det är ledarhundsföraren som med hörselns hjälp avgör när man kan gå över en gata. Denne lyssnar på trafiken och bedömer trafikljusens växling utifrån trafiken, vid övergångsställen där akustiska trafiksignaler för fotgängare saknas. Det är tacksamt av seende att säga till åt ledarhundsföraren när det är klart att gå över en gata eller väg.

När ledarhunden har selen på är den i arbete och får inte störas. En ung ledarhund kan bli störd i sitt arbete t.o.m. redan av en blick. En utomstående person får inte i någon händelse ge någonting ätbart åt en ledarhund. Hunden störs lätt av människor som klappar den eller pratar med den. Något ätbart i närheten av nosen kan bryta koncentrationen helt, och andra hundar, som kommer för nära, kan också göra hunden osäker. Om du har egen hund, försök därför alltid gå mellan din hund och ledarhundsekipaget vid möte.

Avslöja vad du ser om du upptäcker något. Kanske ligger det krossat glas någonstans eller något annat som kan skada hunden. Prata med föraren, kommendera inte ledarhunden. Då det är föraren som ska säga till hunden. Det är en förutsättning om ledarhunden ska förbli ett fint hjälpmedel.

Lydnadsträningen omfattar de vanligaste färdigheterna, vilka är att: komma vid inkallning, stanna kvar, ligga på plats, sitta, följa och apport.

Hunden lärs att komma och sätta sig vid sin mattes vänstra sida. När hunden gör så behöver hundföraren inte börja söka efter hunden när selen skall sättas på, utan han hittar hunden genom att sträcka ut handen.
Apport är en viktig färdighet för en ledarhund. Hundens förare kan tappa ett föremål och då är det bra om hunden kan hämta eller visa åt sin förare var den tappade grejen ligger. Speciellt lätt är det att lära en labrador att apportera.

Man går alltid på vänsterkant av vägar/cykelvägar. Mycket korta bitar kan man dock gå på höger sida, om det är besvärligt och kanske farligt att vara tvungen att kors vägar två gånger.
Ledarhunden ska leda förbi hinder, visa på trappor och kanter, vara lyhörd för förarens olika kommandon även i trängda lägen och helst aldrig göra fel. Föraren måste däremot själv hitta rätt på gator och torg.

Det är viktigt att ledarhunden får koppla av emellanåt. När den springer lös har den ibland en rastklocka/bjällra runt halsen, för att föraren ska höra var den är. Möter du en person med ledarhund så ge dig gärna till känna om ni möts på rastplatsen och säg till om du har egen hund med dig.

En ledarhund har inget koppeltvång och föraren är också befriad från att plocka upp hundbajs.

Det är med andra ord ett underbart hjälpmedel. Man blir självständig och kan ta långa promenader, förflytta sig utan hjälp – en härlig känsla och en underbar trogen vän som alltid är glad och positiv.

Text: Berit Jildenhed
 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se