den 12 augusti 2010
You are here: ArtiklarSjukdomar/skadorOnt i huvudet
  Sök
Hund med huvudvärk Minimera

Huvudvärk Minimera

Kan hundar ha huvudvärk?

Svaret är ja och det är inte alls så ovanligt som många tror. Det är inte vanligt att man pratar om det och många som har flera års erfarenhet av hundar har aldrig hört talas om det. Varför problemet aldrig har diskuterats vet jag inte, men det är en kunskap man absolut ska fundera över.

Hur ser man då att sin hund har huvudvärk? Hundar visar samma symtom som vi människor gör, blir irriterade, drar sig undan, koncentrations problem o.s.v. Vissa hundar har liknande ”migrän” där huvudvärken kommer ofta och hunden kan ha väldigt ont. Tyvärr avlivas många av dessa hundar för aggressivitet då de helt oprovocerat kan bita någon. Andra hundar kan ses som osociala då de drar sig undan när det blir mycket runt om ex. höga ljud.

Vad beror då huvudvärken på?

Precis som hos oss är det vanligaste spända nackmuskler. När nacken är spänd förhindrar det blodcirkulationen upp till huvudet och det bildas en värk. Vanligast är att det är spänningar precis bakom öronen där skallen slutar. Det finns även de hundar som har problem med käkmuskulaturen som kan drabbas av huvudvärk. Den vanligaste muskeln är temporalis som sitter från underkäken upp till mitt på skallen, den muskel som vi masserar vid tinningen när vi har huvudvärk. Då kan man se att hunden känns svullen och ”svampig” på skallen där den vanligtvis ska vara hård.

Vad ska man göra åt det?

Huvudvärken kan enkelt masseras bort av en kunnig massage terapeut. När man har masserat bort en huvudvärk sprider sig en lugnande känsla över hunden som ingen kan ta miste på. Vanligt är även att hunden börjar gäspa och skakar på huvudet.

Vad kan du som hundägare göra?

Om du har en hund som har upprepade problem med huvudvärk så måste man fundera ut vad som orsakar det. Först måste en kunnig massör se över hunden så det inte är just spänd nacke och käkmuskulatur. Men som hundägare måste du även se över hundens miljö. Är det mycket stress runt om, finns det någon hund i området som gör att din hund inte kan slappna av, vaktar den någon familjemedlem överdrivet mycket, får den tillräckligt motion o.s.v. 
När din hund har drabbats av huvudvärk kan du som hundägare lindra värken genom att använda alla fingertoppar och dra sakta snett bak från mitten av skallen ner mot örat. Gör detta på båda sidorna om huvudet.
 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se