den 13 augusti 2010
You are here: MassageFrisk Hund i MediaSnapphanefejden Samarbete vanner emellan
  Sök
  Minimera

Bilder; Bosse Nilsson

 

Samarbete vänner emellan Minimera

Hässleholm
De är beroende av varandra men ett nederlag kan aldrig skyllas på hunden. Drygt 800 ekipage är på plats när landets största hopp- och agilitytävling äger rum i Hässleholm den här veckan.

Domaren hymlar inte med sitt besked i högtalaren. Staffordshire bullterriern Titti och Christina Beskow diskvalificeras. Men varken hund eller matte verkar särskilt nedslagna över beskedet.

– Det blev fel hinder i slutet av banan. Men det är aldrig hundens fel utan mitt, säger göteborgaren Christina Beskow och ger Titti en bit hundgodis att mumsa på.

Drygt 800 ekipage är anmälda till årets Snapphanefejd på Österås idrottsplats. Ekipagen tävlar på renodlade hoppbanor och agilitybanor som förutom hopp- hinder även består av tunnlar och gungbrädor. Snabbast tid vinner under förutsättning att hunden till exempel inte river ett hinder eller tar det i fel ordning.

Urinering och smitning resulterar också i diskvalificering.

Vissa springer med hunden medan andra står kvar och ger signaler.

Johan Lindblad från Hässleholm tillhör de rörliga typerna och tävlar med Bella som är en shetland sheepdog. Rasen hör till de populäraste inom agility.

– De är små och snabba, vilket passar utmärkt för en sån här bana, säger Johan Lindblad.

Halmstadsbon Gunilla Bergs hund Timmy är av samma ras. Att han är tio år gammal är inget som märks av när ekipaget far fram med fart och precision.

– Det här är bara uppvärmning om man säger så. Om två dagar bär det av till EM i Holland, säger en stolt matte.

Samojedhunden Stella hör till de ovanligare raserna under tävlingen.

– Det är ju en draghund egentligen, så vi siktar inte mot stjärnorna. Men jag tävlar inte för att vinna utan för att aktivera henne och mig själv, säger ägaren Beatrice Palm från Lund.

Runt tävlingsbanorna på Österås idrottsplats står hundratals hustält. I ett av dem sitter Amanda Bjurström och jack russeltiken Ocra och väntar på sin tur. Ekipaget har rest ända från Frövi i Västmanland för att få vara med i Snapphanefejden.

– Man är med i årets största tävling och har semester samtidigt, säger Amanda Bjurström från sin solstol.

I ett annat tält längre bort står två massagebänkar uppställda. På en av dem ligger australian shepardhanen Beon och får massage av fysioterapeuterna Carina Losenborg och Emma Grytsjö.

– Sträckningar är vanligast. Det är lätt hänt i snabba svängar, säger Emma Grytsjö.

Hur reagerar hundarna på massagen?

– Först undrar de vad vi håller på med. Men när smärtan släpper så tycker de att det är jätteskönt, säger Carina Losenborg.

Källa; Kristianstadbladet.se
Text; Marek Stefaniak
Bild; Bosse Nilsson

Länk till artikeln

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se