den 13 augusti 2010
You are here: MassageFrisk Hund i Mediasnapphanefejden
  Sök
Bilder från Tävlingen Minimera

 


Emma masserar en "Nuffe"


Carina masserar en "sheltie"

Snapphanefejden 22-26/7 -09 i Hässleholm Minimera


"Det är som ett gift"

När Snapphanefejden annordnas på Österås IP i Hässleholm handlar det förvisso om agility. Men tro inte det bara är fråga om att få hundar att springa fort och att hoppa över hinder. Kalla det istället en livstil. Eller varför inte ett gift?

- Jag har hållt på och kuskat runt med detta i 15 år, och det är som ett gift. Agility har blivit min livstil.Orden är Annika Sandéns. Hon kommer från Huskvarna och reser land och rike runt med sin dotter Emma Sandén, som tävlar med fyra olika hundar. Själv tävlar hon inte, men det förtar inget av upplevelsen.

Agility Sporten kommer från början från från England. Man tävlar hundarna i tre olika storleksklasser: Small, Medium och Large. Det går ut på att så fort som möjligt ta sig igenom en hinderbana med så få fel som möjligt. Den hund med minst fel och snabbast tid vinner.

- Detta är jättekul. Jag träffar så mycket folk, och många nya vänner. Den sociala biten är en viktig del, säger Annika Sandén och ler mot Runa Merenius från Allingsås, som är en del av denna sociala del. Hon och Annika träffades via agilitin för tio år sedan, och är idag mycket goda vänner.

Det finns egentligen endast en sak att tänka på innan man ger sig in agilityns värld. Pengarna. Anmälningsavgifter, resor, uppehälle och underhåll av hundar tär på kontot.

- Jag räknade förra året att jag spenderade upp till 50 000 kronor på detta. Sedan slutade jag räkna, säger Annika Sandén.

Det är en imponerande samling hundar, mattar och hussar som har samlats i Hässleholm. tält står uppslagna längs med hela idrottsplatsen, och många har även med sig husvagnen. Som en camping fast med hundar.

I lägrets kärna är själva banan förlagd, och bli inte förvånad om du där ser människor springa runt. Utan hundar. Det kan se något märkligt ut, men det handlar om att lära sig banan ordentligt, innan det är dags för skarpt läge med hunden

Lite längre bort finner vi hundvård av det lyxigare slaget. Lilla Dogge ligger och får massage av Emma Grytsjö, som tillsammans med Carina Losenborg erbjuder hundmassage under tävlingarna. Att träna och tävla agility sliter på hundarna, och då kan massage vara en viktig del både i förebyggande och rehabiliterande syfte.

- Den vanligaste skadan är nog olika former av sträckningar. Massagen är egentligen att likna vid den massage vi människor får. Första gången hunden får massage brukar den nog tycka att det känns konstigt, men sedan andra gången slappnar den av och tycker det är skönt, säger Carina Losenborg.

Det verkar stämma in på Dogge som riktigt ser ut att njuta.

- Han får massage idag, och så vilar han upp sig imorgon innan han tävlar i övermorgon, förklarar matten Elsmarie Nilsson.

 Källa: www.sr.se

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se