den 13 augusti 2010
You are here: MassageRottisbrev
  Sök
Brev från en rottis Minimera

Hej!
 
Jag tänkte bara lämna en liten rapport om min lilla rottistjej som ni har behandlat med massage. Hennes bekymmer har varit att hon har haft en skada på ett par sesamben i höger baktass. Den skadan är opererad och hon är friskförklarad av veterinären. Allt ser jättebra ut.
Det enda problemet är dock att hon inte alls har blivit symptomfri trots att hon faktiskt är färdigbehandlad av veterinären (en erkänt duktig ortoped). Hon har även rehabbehandlats med ett stort antal simtillfällen.
 
Jag kände mig väldigt uppgiven och frustrerad över att inte kunna göra så mycket mer egentligen. Det var så att jag började fundera på att konsultera ytterligare en veterinär trots att jag egentligen inte trodde att det skulle leda till någon förändring eftersom jag inte på något vis misstror den behandling hon har fått för sin skada.
 
När vi var på My Dog 2010 i Göteborg så såg jag er av en ren slump och tänkte att det ju kunde vara värt att prova en massagebehandling. Om inte annat så är det ju självklart att min hund under lång tid har felbelastat sin kropp och därmed dragit på sig ett konstigt rörelseschema och låsningar i sin kropp.
Jag hade inga överdrivna förväntningar på massagen utan tänkte mest att det kunde vara skönt för min hund en stund. Hon fick en första behandling på fredagen och till min förvåning så tyckte jag redan samma kväll att hon rörde sig friare och mjukare och med en något mindre hälta. Under behandlingen så konstaterades mycket riktigt att hon hade en hel del låsningar och spänningar i kroppen.
 
På lördagen var det ännu lite bättre och jag började känna mig förväntansfull inför behandling nr 2 på söndagen. Efter den kunde jag bara konstatera att hon var påtagligt bättre!! Hältan hade minskat rejält och hon rörde sig mycket friare med längre steg. Till saken hör att hon före skadan var en mycket atletisk och rörlig hund med bra steg och fria rörelser.
 
Vi bestämde att jag skulle ge min hund ytterligare två behandlingar hos Åsa i Göteborg. Dessa två behandlingar är nu genomförda och jag måste säga att massagen har gjort underverk med min hund. Hon rör sig väldigt mycket bättre nu. Om man tittar riktigt riktigt noga på promenader så kan man möjligen se en liten markering men det är också allt.
 
Vi konstaterade i samband med massagen att hennes sätt att röra sig felaktigt mycket väl kan vara en följd av operation och benet i gips. Hon har helt enkelt "felprogrammerats" att halta och hoppa på tre ben så fort hon har känt minsta obehag i sin f d skadade tass.
 
För att "programmera om" henne kom vi fram till (även i samråd med veterinär) att det skulle vara en god idé att låta henne gå på gåband för att helt enkelt lära henne att gå rätt igen. På gåbandet tvingas hon att sätta ned alla tassarna rätt och kan inte "fuska" genom att t ex hoppa på tre ben. Dessutom behöver hon bygga upp musklerna på den skadade sidan.
 
Sedan fjärde massagetillfället har hon gått på gåband 2 gånger. Det har varit en enkel övning och hon har snabbt lärt sig det och kommit in i det.
Det intressanta är att hon redan vid första tillfället efter 10 minuters promenad gick annorlunda med höger bakben. Hon har roterat det på ett lite märkligt sätt förut. Vid andra promenaden gick hon riktigt redan från början och efter en stund var vi tvungna att öka hastigheten något eftersom hon tog ut steget så bra att baktassarna nådde framtassarna.
 
Direkt efter promenaderna har hon gått helt normalt på sin tass. När hon har vilat så kan hon ibland få "återfall" och linka eller hoppa på tre ben. Men nu kommer hon snabbare ur det och går mer normalt. När hon står still står hon ännu inte riktigt på höger baktass men det har blivit bättre. Förut doppade hon i princip bara tårna i marken.
 
Sammanfattningsvis så har hon i alla fall blivit såååå mycket bättre efter massagen och nu känns det som att vi är på god väg att omprogrammera hennes sätt att använda bakbenet. Det är nästan så att det känns lite som ett mirakel. Detta är första gången sedan behandlingen började för 1,5 år sedan som det faktiskt känns som att vi gör framsteg.
 
Denna kombinationen verkar vara helt rätt för min hund.
 
Nu får hon gå på gåband under några veckor så tar vi ytterligare en massagebehandling sedan för att underhålla effekten av den tidigare massagen.
 
Många hälsningar och tack
 
från en tacksam matte och glad rottistjej

 

Personliga uppgifter | Användarvillkor
Copyright 2009 by friskhund.se